Kemalpaşa kirazı coğrafi işaret ile tescillendi
Kemalpaşa Tarım Destekleme Derneği’nce Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru sonucunda, kuzey yarımkürenin ilk kirazı olarak anılan Kemalpaşa kirazı, coğrafi işaret ile tescillendi. Türkiye’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan İzmir Kemalpaşa’da üreticinin yüzü coğrafi işaret tesciliyle güldü.
Kemalpaşa Tarım Destekleme Derneği Başkanı Dr. Ahmet Özken, Kemalpaşa kirazını, dünya ligine taşımayı hedeflediklerini dile getirdi. Dr. Ahmet Özken, Kemalpaşa kirazının aroma, kalite ve renk olarak ön plana çıktığına dikkat çekerek, bu tescilin ilçeye çok daha fazla katma değer sağlayacağını söyledi. Kirazın coğrafi işaret almasının, ürünün kalitesini artırma ve kendine has özelliklerinin korunması açısından çok önemli olduğunu belirten Dr. Özken; “Bu tescille çiftçilerimiz, üreticilerimiz kirazlarını yurtiçi ve yurtdışında daha iyi pazarlayabilecek. Hem ilçe hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaklar” dedi.

Ürünün marka değeri yükselecek ihracatı artacak
Kendisi de kiraz üreticisi ve ihracatçısı olan Özken, Türkiye’nin kiraz üretiminde dünya birincisi olduğuna dikkat çekerek; “Yaklaşık 650 bin ton kiraz üretiyoruz. Dünya üzerinde 2.5 milyon tonluk kirazın yüzde 25’i Türkiye’de üretilirken, bunun yüzde 12’lik büyük bir kısmı da Kemalpaşa’dan karşılanıyor. Ancak aynı başarıyı ihracatta sağlayamıyoruz” diyerek tescil sayesinde ürünün marka değerinin yükseleceğine dikkat çekti.

“Coğrafi tescili olan ürünlerin satış fiyatlarının ve ihracatlarının 20 kat arttığını görüyoruz”
Dr. Ayşe Özken ise, katma değerli ürün nasıl yaratırız, topraklarımıza ve ürünümüze daha nasıl değer kazandırırız diyerek çıktıkları bu yolda, ilk olarak pazarda bir numaralı alıcı olan Çin’e ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Özken şöyle devam etti; “Orada topraklarımızın, ürünlerimizin çok daha iyi tanıtılması, anlatılması gerektiğini gördük. Anladık ki, firmaların ürün marka değerlerinin ötesinde, topraklarımızın marka değerinin oluşması gerekiyor. Coğrafi bir marka değeri olmalı, bundan bütüncül olarak tüm çiftçi ve üretici kazanmalı. İki yıl süren çalışmalar sonunda bunu başardık. Şimdilerde Avrupa’da tescilin onaylanması için çalışmalarımız sürüyor. Marka değeri oluşturulan, coğrafi tescili olan ürünlerin satış fiyatlarının ve ihracatlarının 20 kat arttığını görüyoruz. Kalite algısının gelişebilmesi için önce çiftçilerimizi motive etmeliyiz. Hedeflerimize ancak ve ancak onların emekleriyle ulaşabiliriz“.
Kemalpaşa Tarım Destekleme Derneği Genel Sekreteri Zafer Özken ise, bu yıl, soğukların etkisiyle hasadın 10 gün sarktığını, buna rağmen Kemalpaşa özelinde hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirtti.