Kendi enerjisini üreten asansör
Asansör teknolojileri markası Arkel, yeni geliştirdiği, ortalama bir masaüstü bilgisayar kasası boyutundaki cihazı Arkel Rejeneratif Ünite ile asansörün ürettiği enerjiyi yok etmek yerine şebekeye geri göndererek yüzde 35’e varan enerji tasarrufu sağlamayı başardı.
Arkel Rejeneratif Ünite hakkında bilgiler veren Arkel Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Melih Küçükçalık; “Senkron tip elektrik motoruyla çalışan asansörlerde aşağı yönde ağır yükle veya yukarı yönde hafif yükle hareket ederken, motor enerji üretmeye başlar. Bu enerjinin sönümlenmesi gerekir. Bu nedenle klasik tip sistemlerde açığa çıkan enerji frenleme direncine iletilerek ısıya dönüşür ve boşa harcanır. Yeni teknoloji Rejeneratif Üniteler sayesinde artık bu enerjiyi geri kazanmak ve şebekeye aktarmak mümkün hale geldi” dedi.
Asansörlerde yüzde 35 enerji tasarrufu
Rejeneratif ünitelerin yer aldığı asansörlerin, klasik sistemlere kıyasla yüzde 35’e yakın enerji tasarrufu sağlamaya başladığına dikkat çeken Küçükçalık; “Arkel olarak kendi Ar-Ge çalışmalarımız ile geliştirdiğimiz bu teknolojiyi ülkemize kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Dünyada da bu teknoloji henüz yeni ve pek az biliniyor. Arkel Rejeneratif ünite ise dünyadaki pek az rakibi arasında şimdiden yerini almış durumda” şeklinde konuştu. Küçükçalık, Mediterra’nın yatırımıyla birlikte Arkel’in kurumsallaşması ve dünya çapında bir marka olması için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.