İklim odaklı film seçkisiyle “Bu son şansımız mı?”
Salt’ın iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan gösterim programı Bu son şansımız mı?, 29 Şubat-24 Mart tarihlerinde Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da ve saltonline.org’da izleyiciyle buluşuyor. Türkiye, Filistin, İspanya, Kenya, Danimarka, İsveç ve Almanya’dan yedi belgesel filmi bir araya getiren program, iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik, ekosistem kaynakları, insan ve olmayan varlıklar üzerindeki etkilerini irdeliyor.
Hızla azalan yağışlar ve toprak kaybı, dünyanın birçok yerinde yerel toplulukların kadim yaşam pratiklerini derinden etkiliyor. İnsan kaynaklı ekolojik tahribatın önüne geçmeye çalışanlar her zamankinden çetrefilli sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Bu son şansımız mı? 2024 seçkisi, değişen iklim koşulları bağlamında insan ile insan olmayan varlıklar arasındaki ilişkileri irdelerken yas, kayıp ve onarım kavramlarını merkeze alıyor. Farklı coğrafyalardan hikâyeler, gezegendeki her şeyin birbiriyle bağıntılı oluşuna vurgu yapıyor.
Bu son şansımız mı? kapsamında 2015’ten bu yana yetmişi aşkın filmin gösterildiğini belirten Salt Genel Müdürü Deniz Ova, dünya çapında yaşanan ekolojik krizler ile toplumsal dönüşümleri anlamak ve farkındalık yaratmak için kültür kurumlarının kritik bir rolü olduğuna değindi. Salt’ta düzenlenen iklim odaklı programların, kurumun ilgi alanları ile önceliklendirdiği konuları yansıttığını ifade etti.
Bu son şansımız mı? 2024 programı, Salt’tan Fatma Çolakoğlu ve Eylül Şenses tarafından hazırlandı. Garanti BBVA desteğiyle 29 Şubat-24 Mart tarihlerinde Açık Sinema’da gerçekleştirilecek ücretsiz gösterimlerin ardından tüm filmler saltonline.org üzerinden çevrimiçi olarak da izlenebilecek. Yalnızca Türkiye’den erişime açık olan filmler, orijinal dilinde Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.
Bu son şansımız mı? Gösterim Programı
29 Şubat-24 Mart 2024 Salt Beyoğlu, saltonline.org

Programın ilk filmi Toplayıcılar Bingöl (2020), Bingöl ve çevresindeki toplayıcılık kültürünün izini sürüyor. Bilim insanları, doğa araştırmacıları ve yöre insanları ile yapılan söyleşileri de içeren belgesel, yabani bitki ve mantarların coğrafyaya özgü kullanımları, bitkilerin şifa ve tıbbi amaçlı kullanım alanları, aşırı tüketim ile doğa tahribatı gibi konuları odağına alıyor.
Toplayıcılar Bingöl, Adnan Faruk Turan ve Roni Aran Adıbelli, 2020, 69’
29 Şubat Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
1-3 Mart, saltonline.org
Between the Rains [Yağmurlar Arasında], Andrew H. Brown ve Moses Thuranira, 2023, 82’
5 Mart Salı, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
8-10 Mart, saltonline.org
From the Wild Sea [Vahşi Denizlerden], Robin Petré, 2021, 78’
7 Mart Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
8-10 Mart, saltonline.org
Vergiss Meyn Nicht [Sahipsiz Meşeler], Fabiana Fragale, Kilian Kuhlendahl ve Jens Mühlhoff, 2023, 100’
12 Mart Salı, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
15-17 Mart, saltonline.org
Fauna, Pau Faus, 2023, 74’
14 Mart Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
15-17 Mart, saltonline.org
A Thousand Fires [Binlerce Ateş], Saeed Taji Farouky, 2021, 90’
19 Mart Salı, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
22-24 Mart, saltonline.org
All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars [Patlayan Yıldızlar Bağlar Kalp Atışlarımızı], Jennifer Rainsford, 2022, 77’
21 Mart Perşembe, 19.00, Salt Beyoğlu, Açık Sinema
22-24 Mart, saltonline.org
*Salt’ın Bu son şansımız mı? programı, kurucusu ve daimî destekçisi Garanti BBVA tarafından desteklenmekte.