Batı Basma Sanayi Ar-Ge Merkezi ekibinin, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ve Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri ile yürüttüğü iki bilimsel proje, üniversite sanayi işbirliği ile ürüne dönüştü.
Gece görüş özelliğine sahip kameralar tarafından neredeyse tespit edilemeyen kamuflaj ve hibrit ipliklerden elde edilen yangın durumunda güç tutuşma, antibakteriyel ve UV koruma özelliklere sahip perdelik kumaşın üretimleri yapıldı. Proje ekibi ve firma yetkilileri Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı ziyaret edip çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Hibrit ipliklerden elde edilen güç tutuşma, elektromanyetik kalkanlama ve UV koruma özelliklere sahip perdelik kumaşın geliştirilmesinde Ege Üniversitesi öğretim üyeleri, Prof. Dr. Arif Taner Özgüney, Doç. Dr. Yeşim Salman, Doç. Dr. Gökhan Kök ve Doç. Dr. Sema Namlıgöz görev aldı. Elektromanyetik ve UV radyasyon, alevden ve bakterilerden koruma sağlayan multifonksiyonel kumaşla ilgili çalışmalar sonucunda, patent başvurusunda da bulunuldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirildi
Batı Basma Sanayi A.Ş. ile işbirliğinde ürüne dönüştürülen bir diğer ürün ise gece görüş özelliğine sahip kameralar tarafından neredeyse tespit edilemeyen kamuflaj. Bu projede ise Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Arif Taner Özgüney ile İstanbul Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Senem Kurşun Bahadır ile yine aynı üniversiteden Doç. Dr. Umut Kıvanç Şahin yer aldı. Proje kapsamında pigment boyarmaddeler ile yapılan baskılı kamuflajlar, Türk Silahlı Kuvvetleri için geliştirildi. Geliştirilen her iki ürünle ilgili ilk siparişler de alındı.