KÖY-KOOP İzmir’den markalı zeytinyağı
1960 yılından bu yana üretim yapan İzmir Köy-Koop Birliği, kooperatif ortaklarıyla, Yeşil Mutabakat ilkelerini temel alan yeni bir zeytinyağı markası yaratmak üzere harekete geçiyor.
Köy-Koop çatısı altındaki 20 tarımsal kalkınma kooperatifinin ürettiği zeytinyağının artık tek bir marka çatısı altında üretilip pazarlanması yönünde karar aldıklarını söyleyen İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, üreticilerin zeytinyağını dökme olarak değil, markalaşarak değerinde satılmasını sağlamak üzere yola çıktıklarını ifade etti. Zeytinyağı üretiminin yüzyıllardır bu topraklarda bir üretim ve mutfak kültürü haline geldiğini söyleyen Soyer, İzmir’in sahip olduğu iklim ve zeytinlikleriyle önemli bir üretim hacmine sahip olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, artan rekabet karşısında gerek üretim, gerekse satış/pazarlama sürecinde görülen ve sürdürülebilirliği tehdit eden zorlukların/krizlerin, İzmir’in ve üreticilerin hak ettiği payı almasını kısıtladığının altını çizdi. Adil ve sürdürülebilir üretim, en önemlisi, yoksulluğun önlenmesi için satış garantisini, bunun için de küçük üreticiyi ihracatçı haline getirmeyi gerekli gördüklerini söyleyen Neptün Soyer, İzmir Köy Koop Birliği olarak, ulusal ve uluslararası pazarın durumu, üretimden nihai tüketiciye kadar tüm safhalarda, verim ve pazarlama konularında birlikte hareket etmelerinin gerektiğini belirtti.

Küçük üreticinin zeytinyağı markalaşacak
Karşı karşıya kaldığımız Covid-19, afetler, iklim değişikliği, su krizi gibi tüm zorluklarla mücadele edebilmek için bütüncül bakışa ihtiyaç olduğunu söyleyen Neptün Soyer, bu çerçevede İzmir Köy-Koop Birliği’nin en yeni yöntem ve uygulamaları benimseyerek insan sağlığı, çevre ve pazarın durumu çerçevesinde sürdürülebilir çözümler uygulamak üzere hareket ettiğini dile getirdi.
Avrupa Birliği uyum sürecinde, gıda güvenliği kapsamında pek çok yasal düzenleme yapıldığını ve bu düzenlemelerin üretim faaliyetlerinde değişiklik doğurduğunu hatırlatan Soyer, buna ek olarak, Avrupa Birliği’nin 2020 yılında kabul ettiği ve pek çok alanda değişiklik yaratacak olan Yeşil Mutabakat düzenlemesinin de hem kendi hedefleri hem de satışlarını garanti altına almak için şimdiden uyum sağlamaları gereken önemli bir alan olduğunu belirtti. Ayrıca, Yeşil Mutabakat konularında, açılan fonlardan yararlanabilmek üzere, Köy-Koop İzmir olarak takipte olacaklarını dile getirdi.
Önümüzdeki aylarda, 16 ana ilkeden oluşan bir düzenleme olan Yeşil Mutabakat konusunda, Avrupa Birliği tarafından uygulama ilkeleri yayınlanacak ve bu da ülkelerin, ilgili odalarının/birliklerinin, üreticiler için daha detaylı sektörel analiz ve yol haritası belirlemesini sağlayacak.