Ana Sayfa Mimarca 2019 ofis tasarımında öne çıkanlar

2019 ofis tasarımında öne çıkanlar

Yazar: Deniz KARATAS

İş hayatı ve iş yapış şekillerindeki değişim hızı her geçen yıl artarken, önümüzdeki dönemde, hızlı, yaratıcı ve çok fonksiyonlu çözümlerin yeni ofis kültürünün anahtar kelimeleri olacağı belirtiliyor. Gönye Proje Tasarım ekibinden Tasarım Yönetmeni Gamze Sayın, çalışma mekânlarındaki makro ve mikro yenilikleri inceleyerek 2019’un ofis tasarım trendlerini analiz etti. Esnek olmayan, sınıflandırılmış ve sınırlandırılmış düzendeki ofislerin artık geride kaldığını belirten Sayın, 2019 yılında doğayı tüm halleriyle barındıran biyofilik çalışma alanlarının ön plana çıkacağını vurguladı.

Esnek çalışma anlayışının ofis hayatına da yansımaya başladığını vurgulayan mimar Gamze Sayın, değişkenliğin iş hayatındaki istikrarlı başarının yeni odak noktası olduğunu belirtiyor ve ekliyor; “İş dünyasında mekân ve zaman kavramları iç içe geçerek soyut bir hal almaya başladı bile. Artık tam donanımlı tek bir çalışma masası ve mükemmel aydınlatılmış bir odaya sahip olmak işinizi en iyi şekilde yapabilmeniz için tek ihtiyacınız olan şey değil, hatta belki de en son ihtiyacınız olan şey.

Teknoloji ve sosyal iletişim odaklı resmi VIP toplantı odalarının yanı sıra farklı sayıda ekiplerin uzmanlıklarına ve teknolojik ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş birden fazla farklı toplantı alanları planlamak artık ön planda.

Ofis tasarımı da mobil kültürü yansıtıyor

Ofis ve çalışma alanları tasarımlarına yansıyan yeni çalışma kültürünün, ilk aşamada ofis mobilyalarıyla gözümüze çarptığını belirten Sayın, hareketli ve çok fonksiyonlu ürünlerin bu mobil kültüre ayak uydurduğunu vurguluyor. Ofis mobilyalarında da kendini gösteren çok-fonksiyon teması; hareketli sırtı olan puf-sandalye dönüşümlü ürünler, ayakta çalışmaya uyum sağlayan yüksekliği ayarlı çalışma masaları gibi ürünlerle kendini ön plana çıkarıyor.

Resmi ve hiyerarşik çalışma kültürü yerini pratik ve yaratıcı bir anlayışa bıraktığını, toplantı ve çalışma alanlarının da aynı şekilde bu trendden etkileneceğini belirten Sayın’a göre bu mekânların tasarımları da amacına uygun olarak çeşitleniyor. Bir ofiste bulunan tüm toplantı odalarının resmi düzende olması gerektiği düşüncesinin artık geride kaldığını vurgulayan mimara göre; teknoloji ve sosyal iletişim odaklı resmi VIP toplantı odalarının yanı sıra farklı sayıda ekiplerin uzmanlıklarına ve teknolojik ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş birden fazla farklı toplantı alanları planlamak artık ön planda. Kreatif düzende ve renkte rahat buluşma noktaları, ayakta kısa toplantılar için yüksek ve hiyerarşik olmayan yuvarlak toplantı masaları tercih edilirken kısa ve konsantrasyon gerektiren işler için focus-room’lar tercih ediliyor; fakat bu mekânların hepsi maksimum teknolojik donanımlarla insan doğasına uygun yaşam koşulları yaratılarak iş performanslarını yükseltiyor.

Ofis mobilyalarında da kendini gösteren çok-fonksiyon temasıyla, hareketli sırtı olan puf-sandalye dönüşümlü ürünler ön planda.

“Üretkenlik ve iş performansını etkileyen faktörlerden biri olan bireysel çalışma düzeni ve bireysel zamanlama ile artık çalışma ve dinleme takvimleri iç içe geçmiş durumda. Çok fonksiyonlu ürünlerin yanı sıra çok fonksiyonlu mekânlar yaratmak da önemli. Stres yaratan tüm faktörleri görünmez kılmak yeni ofis kültürünün bir parçası” sözleriyle, çalışma ortamlarında keyifli alanlar yaratmanın iş psikolojisi ve sosyal yaşamı dengede tutmaya fayda sağladığının da altını çiziyor Sayın…

Özel tasarlanmış mola alanlarında yer verilen TV ekranları ile, laptop ve akıllı telefon ekranlarını yansıtarak kısa süreli ve resmi olmayan ekip güncelleme toplantılarının yapılmasına olanak sağlanabiliyor. Dijitalleşmek ve teknolojiye ulaşım, ofislerin her alanına dahil edilerek verimliliği, üretkenliği sürdürülebilir hale getirmede oldukça önemli. Bu sayede, bulunduğunuz her ortam, ihtiyacınız olan tüm verilere ulaşabildiğiniz bir çalışma alanı olabilir. Arşivleme ve dosyalama alışkanlıklarının da yerini bulut sistemlerine bırakmasıyla, eskiden arşivleme ve dosya dolapları için ayrılan mekânlar, artık insan odaklı çalışma-dinlenme alanlarına evriliyor. Akıllı ofis teması, günümüz çalışma alanı tasarımlarında mutlaka göz önünde bulundurulması gerekli.

Vizyon sahibi şirketler için yetenek yönetimini destekleyecek alanların da önemini vurgulayan Sayın, iş hayatına hazırlanan stajyerler için ayrılan özel tasarlanmış çalışma noktalarına işaret ediyor. Bu alanları mümkün olduğunca personel çalışma alanlarıyla iç içe tutmanın stajyerlerin gelişiminde de büyük pay sahibi olacağını belirtiyor ve firmanın sosyal sorumluluk alanında da iç mimariden faydalanarak kendini yansıtacağı bir fırsat yaratılmış olacağını vurguluyor.

blank

Eskiden arşivleme ve dosya dolapları için ayrılan mekânlar, artık insan odaklı çalışma-dinlenme alanlarına evriliyor.

Biyofilik etkiyle ‘doğa’ ofis alanlarında…

Sayın’a göre insanlar artık iş hayatında belirli kalıplara sığmaya çalışmanın performansı olumsuz etkilediğinin farkında; bu sebeple doğayı hem fiziksel olarak hem de işleyişi ile taklit eden bir vizyonla tasarlanan mekânlarda insanlar daha mutlu ve daha pozitif hissediyor. Bu sebeple biyofilik tasarım anlayışının 2019’da oldukça kapsamlı ve üzerinde çalışılmış şekilde kendini göstereceğini belirtiyor ve biyofilik etkiyi güçlendirmek için doğayı ve doğal olan tüm senaryoları ofis hayatına yalnızca görsel olarak değil tüm halleriyle dahil etmenin gerekliliğine işaret ediyor. Ses öğesiyle zenginleştirilmiş yağmur ormanı temalı focus-roomlar, taş dokulu ürünlerle kaplanmış ve dokunsal öğelerle desteklenen dağ temalı break-out alanları, görsel taklitin dışına çıkmak için yalnızca birkaç örnek…

Ofis mobilyalarında da etkisini hissettiğimiz biyofilik yaklaşım, insan vücudu ve hareketleri ile uyumlu organik formda çalışma masaları, üretilen işin doğasını destekleyecek renk ve tekstil seçimleri, çalışma mekânlarında doğanın çeşitli hallerini ve formlarını yansıtan koku, ses ve dokunsal öğelerin kullanımıyla, duyulara hitap ederek çalışanların duygusal zekasını da beslemiş oluyor.

Gönye Proje Tasarım Hakkında

Gönye Proje Tasarım kurucuları; Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal.

Mimar Yelin Evcen ve İç Mimar Gönül Ardal tarafından kurulan İstanbul merkezli iç mimarlık ofisi Gönye Proje Tasarım, tasarladığı mekânlarda yaşayacak kişilerin zevkleri, yaşam tarzları ve ihtiyaçları doğrultusunda başladığı projeleri, işverenin verilerine uygun olarak hazırladığı konsept sunumu, fiyat analizleri, uygulama projelerinin hazırlanması, proje imalat takibi, kalite kontrol süreci ve iş programı ile zamanında teslim etmenin önemini bilerek çalışıyor.

 

 

 

İlgili Diğer Haberler

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla oku