Çeşme Ekoloji Platformu’ndan doğa talanına karşı dayanışma çağrısı

Çeşme Ekoloji Platformu, sermaye ve rant çetelerinin gözünü diktiği bölgede yaşanan çevre sorunlarına dikkat çeken bir açıklama yaparak Çeşmelilerin sesinin duyurulması adına kamuoyunu dayanışmaya ve mücadeleye davet etti.

Platform üyeleri, Sakarya Mahallesi’nde arsa rantı için yüzlerce kutsal zeytin ağacının katliamına “dur” demeyecek miyiz diye sordu. Yapılan yazılı basın açıklamasında ayrıca; “Emsalsiz güzellikte, doğal arkeolojik SİT alanı Aya Yorgi’deki izinsiz kazı ve ağaç kıyımına, eko yıkıma neden olanlardan hesap sorup onlara dur demeyecek miyiz? Altınkum’da koruma altında bulunan, Ağustos ve Ekim aylarında açan kum zambaklarına kıyanlara, deniz içine konteyner koyanlara dur demeyecek miyiz?
Ilıca’da yıllarca her birimizin denize girdiği halk plajı arazisini satarak yüksek katlı rezidanslara onay veren ve o süreçte inşaat kimyasallarının denize dökülmesine vesile olan yönetimlerden hesap sorup dur demeyecek miyiz? Dalyan’da 9000 metrekare, SİT alanı olan arsanın imara açılmasına dur demeyecek miyiz? Şimdi burada, Şifne’de denize dökülen kanalizasyon sularına dur demeyecek miyiz?” soruları da kamuoyuyla paylaşıldı.

Yıllardır bu dereye bırakılarak Ilıca Plajı’nın üç koy yan tarafındaki denize dökülen kanalizasyonun, deniz yaşamını yok edecek çok ciddi bir tehlike olduğu konusunda yetkilileri uyaran platform üyeleri; “Tıpkı kanalizasyonun derin deşarj yoluyla, yıllar boyu Marmara Denizi’ne dökülerek, Marmara’nın ölü bir denize dönüşmesinin acı tecrübesindeyken, hala Çeşme’de benzer hataların yerel belediye ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılıyor oluşunu kabul etmiyoruz. Denizler, kanalizasyon atık havuzu değildir. Deniz yaşamı olmadan insan yaşamı olmayacağının bilincinde bu kanalizasyonun denize bırakılmasına son verilebilmesini sağlayacak ileri biyolojik arıtma tesisinin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Platform üyeleri, tüm duyarlı kamuoyunu, yaşam savunucularını, İzmir ve özellikle Çeşme halkını, bu çığlığın duyulması için dayanışmaya ve mücadeleye omuz vermeye davet etti.

Selma ALTIN

Son Haberler