Üç yıllık duraklamadan sonra karbon emisyonu tekrar yükselmeye başladı

Yayınlanan kapsamlı araştırma sonuçlarına göre, dünyadaki karbon emisyon oranı, üç yıldır sabit değerde kaldıktan sonra tekrar yükselmeye başladı. Dünya çapında 57 örgütten 77 bilim adamı tarafından hazırlanan Küresel Karbon Bütçe Raporu, insanlığın karbon üretimi ile ilgili her yıl mevcut olan en doğru bilgileri biraraya getiriyor.

Global emisyonlar 2014’ten 2016’ya kadar yılda 36.2 gigatonluk karbon dioksit seviyesinde iken, 2017’de 36.8 gigatonluk yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Artışın en büyük nedeni; son yıllarda az oranda düşüş gösterse de, en büyük yayıcı olan Çin’den gelen emisyon artışlarıdır. Bu, Amerika ve Avrupa Birliği’ndeki donuk paylarla birleşmiştir. Tek olumlu gelişme; muhtemelen geçici de olsa, Hindistan’ın emisyon büyüme oranında büyük bir düşüşün (Yüzde 6’dan yüzde 2’ye) gerçekleşmesidir.

Son yıllarda sabit eğilim gösteren emisyonlar özellikle dikkat çekiciydi, çünkü dünya çapındaki ekonomi ile birlikte büyüdü. Karbon üretimindeki daha önceki yavaşlama, Sovyetler Birliği’nin çöküşü ve 2007-2008 yıllarında meydana gelen küresel mali kriz gibi büyük ekonomik sıkıntıların bir sonucu olarak gerçekleşmişti.

İyi haber; Avustralya Ulusal Üniversitesi’ndeki çevre ekonomisti Frank Jotzo’ya göre, ortalama ekonomik faaliyetlerin eskiye göre daha az karbon emisyonu üretmesi. Jotzo, GSMH’nın (Gayri Safi Milli Hasıla) dolar başına verilen CO2 miktarına atıfta bulunarak; dünyanın emisyon yoğunluğunu yılda yaklaşık yüzde 1.5 oranında azaltmaya devam ettiğini söylüyor.

Birkaç rapor yazarı, Çevresel Araştırma Mektupları’nda yayınlanan makalelerle birlikte, küresel ısınmayı endüstri öncesi sıcaklıkların 2 derece altında tutmak için atmosferden karbonu aktif bir şekilde uzaklaştıran ‘negatif emisyon’ teknolojilerinin tartışılması gerektiğini savunuyor.

Avustralya’nın Federal Bilim ve Endüstri Araştırma Örgütü/CSIRO ve Global Karbon Projesi’nde yıllık karbon bütçesi hazırlayan jeolog Pep Canadell, bulguların hayal kırıklığı yarattığını savunuyor. Canadell, basına yaptığı açıklamada; “Bu durumu büyük bir mesele haline getirmemeliyiz. Ancak gerçekleşmesini görmek istediğimiz şeyin tam tersi olduğunu açıkça söyleyebiliriz” sözleriyle durumu özetledi.

 

 

 

Mehlika Bilgutay CETIN

Son Haberler

Cevap bırakın