Ana Sayfa Sağlık Endüstriyel tesislerdeki hava kirliliği ölümcül hastalıklara neden oluyor

Endüstriyel tesislerdeki hava kirliliği ölümcül hastalıklara neden oluyor

Yazar: Belgin TOZAN

Endüstriyel tesislerde üretim süreçlerinden kaynaklanan hava kirliliği, çalışanların sağlığını, performanslarını ve işe yönelik tutumlarını etkiliyor. Hava kirliliği, başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere kalp, cilt, göz ve sinir sistemi hastalıklarına neden olabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak hazırladıkları 2000-2016 Küresel İzleme Raporu’na göre ölümlerin çoğu solunum ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Dünya çapında yaklaşık 750 bin kişi uzun çalışma saatlerine maruz kaldığı için hayatını kaybetti. Dünya genelinde her yıl 450 bin kişi ise, işyerlerindeki hava kirliliğine (partikül madde, gaz, duman) maruz kalma kaynaklı kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) nedeniyle yaşamını yitiriyor. Raporda, işyerinde hava kirliliğine maruziyeti azaltmak için, toz kontrolü, havalandırma ve kişisel koruyucu donanım öneriliyor. 

Gıda, ilaç, plastik, ahşap, ambalaj, metal işleme, seramik tesisleri, lastik üretimi, kağıt imalatı, çimento ve demir-çelik üretimi yapan endüstriyel tesislerde üretim sürecinden çıkan ve çapları genellikle 2.5 mikrondan küçük olan partiküller, akciğerlerin derinliklerine ve kan dolaşımına girerek, başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere astıma, kalp hastalıklarına ve hatta akciğer kanserine bile neden olabiliyor. Bu durumla mücadele edebilmek için endüstriyel tesislerdeki tozlu havanın çalışanlar tarafından solunmasına fırsat verilmeden toz toplama sistemleri ile kaynağından emilmesi, filtrelenerek, ortama verilmesi gerekiyor.

Hava kirliliği, insan sağlığını ve ekosistemi tehdit ediyor. Ancak endüstriyel tesislerde çalışanlar daha fazla toza, zehirli partiküllere ve kirliliğe maruz kaldıkları için daha büyük risk altında bulunuyor. Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, işyerlerinde tozdan kaynaklı olarak oluşabilecek risklerin önlenmesinde filtrasyon sistemlerinin önemine dikkat çekti.

Farklı türden toz parçacıkları farklı sağlık sorununa neden oluyor

Endüstriyel tesislerde üretim süreci kaynaklı oluşan farklı toz parçacıklarının sağlığa etkilerinin de farklı olduğunu belirten Ahmet Özbecetek; “Örneğin, kristal silika tozu akciğerlerde tahribata neden olurken, kurşun tozu, merkezi sinir sistemine zarar verebiliyor. Pamuk tozuna maruz kalmak ise solunum yolu hastalığı olan byssinosis ile ilişkilendiriliyor. Birçok meslek hastalığı, uzun yıllar toza maruz kalmanın sonucunda oluşabiliyor ve hastalığın fark edilir hale gelmesi yıllar alabiliyor” dedi.

blank
Endüstriyel tesislerdeki hava temizleme sistemi.

Ahmet Özbecetek, bir üfleyici, toz filtresi, filtre temizleme sistemi, toz haznesi ve toz giderme sisteminden oluşan toz toplama sistemlerinde kullanılan hava filtrelerinin yüksek verimlilikle partikül tutma özelliğine sahip olmasının hayati önem taşıdığını vurguladı ve endüstriyel tesislerdeki iç ortam havasını temizleyen filtrelerin aynı zamanda ortamda bulunan elektrostatik yükü de emerek, patlama ve kıvılcım riskini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

İlgili Diğer Haberler

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla oku