Ana Sayfa Mimarca Türkiye’de yapı stokunun yüzde 50’si yönetmeliklere uygun değil

Türkiye’de yapı stokunun yüzde 50’si yönetmeliklere uygun değil

Yazar: Belgin TOZAN

Japon deprem uzmanı, yüksek mimar, yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki’nin Türkiye’deki deprem eğitimleri devam ediyor. Deprem bilgilendirme toplantılarıyla deprem konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapan Moriwaki’nin Hatay, İskenderun, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Elbistan, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan il ve ilçelerini kapsayan programı, 28 Eylül’de başladı, 29 Kasım 2023’e kadar devam edecek.

blank

Yoshinori Moriwaki (Fotoğrafta), programı kapsamında Adana ve Osmaniye’de eğitimler verdi. 

İlk durağı Adana’da imar barışına değinen Moriwaki; “Japonya’da imar barışı diye bir şey yok. Doğalgaz aramak, elektrik bağlamak veya çeşitli sebeplerle, özel bir vergi vererek imar barışından yararlanabiliyor. Ama bunu yapmak yerine yaptığını düzeltsin” dedi.

6 Şubat depreminden yola çıkarak Japonya’daki ve Türkiye’deki bina yapımı ve sistemlerini kıyaslayan deprem uzmanı Moriwaki, Japonya’da da çok büyük depremler olduğunu ifade ederek; “Japonya’da oldukça fazla deprem oluyor. Bazılarının şiddeti çok büyük olabiliyor ama buna rağmen deprem olduğunda biz dışarı kaçmıyoruz. Yerimizde duruyoruz ve sadece masanın üzerindeki düşme ihtimali olan eşyaları tutuyoruz. Fakat Türkler bunu yapmıyor. Bunun yerine deprem olduğunda hemen dışarıya kaçıyorlar. Bu da çok doğal bir davranış” dedi.

Yönetmeliklere uygun olmayan yapıların nedeni; imar barışı

Moriwaki, ikinci durağı Osmaniye’de verdiği seminerde, depremin nedenleri, etkileri, zararlarını azaltma yöntemleri, bina güçlendirme yöntem ve uygulamaları, deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi konuları anlattı. Türkiye’nin yapı karnesini değerlendirirken 21 milyonu aşan yapı stokunun yüzde 50’sinin yönetmeliklere uygun olmadığını aktaran Moriwaki, bunun sebebinin ‘imar barışı’ olduğunu dile getirdi.

Bir meslek lisesinde öğrencilerle de buluşan Moriwaki, Japonya’da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemleri hakkında öğrencilere bilgi verdi. Moriwaki’nin Hatay’da başlayan, Adana ve Osmaniye’de devam eden eğitimleri, Kahramanmaraş, Elbistan, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Erzincan’da sürecek.

İlgili Diğer Haberler

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla oku