Ana Sayfa MimarcaProjelerKamusal Alanlar Ofis tasarımında dinamizmin etkisi

Ofis tasarımında dinamizmin etkisi

Yazar: Selma ALTIN

Tasarımlarında kullanıcı tercihlerini en önemli kriterlerden biri olarak değerlendiren EDDA Mimarlık, Halaman Matbaacılık için gerçekleştirdiği iç mekan ofis tasarımında geleneksel kalıplardan uzak, şeffaf ve akıcı bir görünüm elde ederek, sıradan yönetim ofislerine karşı özgün bir alternatif oluşturuyor…

Pek çok uluslararası markaya, yurt içi ve yurt dışı tüm paket, ambalaj ürünleri ve grafik tasarım baskı hizmetleri veren Halaman Matbaacılık’ın, İstanbul Esenyurt’ta bulunan fabrikasının yönetim ofislerini ve karşılama bölümlerini tasarlayan Restoratör İç Mimar Eda Tahmaz liderliğindeki EDDA Mimarlık, ofis kullanıcılarıyla yaptığı fikir alışverişi sonucunda ortaya çıkan canlı ve dinamik bir ofis hayalini gerçeğe dönüştürdü.

Firmanın kurumsal kimliğini ön plana çıkaran, teknolojiyle entegre, kullanıcı iletişimini üst düzeye taşıyan bir ofis ortamı tasarlayan EDDA Mimarlık, doğal ışıktan maksimum düzeyde faydalanılması için tasarım kurgusunu, gün ışığını mekanın içerisine daha fazla katarak ferah bir görünüm elde edecek şekilde oluşturmuş. Tüm departmanlar, kendi içerisinde markanın çağdaş çalışma kültürünü yansıtan şeffaf ve akıcı bir stil ile tasarlanırken ofis ihtiyaçları ve kullanıcı talepleri göz önüne alınmış. Her departmanda fonksiyona yönelik farklı çalışma birimleri oluşturulurken, çalışan tüm personel için kişiye özel dolap sistemleri de eklenmiş. Departmanların çalışma, toplantı, eğitim ve seminer alanları ise, çalışanların iş hayatının yoğunluğu ve stresinden uzaklaşmaları için sosyal alanlarla bütünleştirilmiş.

Yönetim ofisinin en üst katta konumlanmasını, gün ışığını mekanın içerisine maksimum düzeyde alabilmek için bir avantaja dönüştüren EDDA Mimarlık, kafe ve sirkülasyon alanlarında açılabilen ‘skylight’ pencereler kullanarak, temiz havayı ofis içerisine etkin bir şekilde almış.

blank

Çalışanların enerjisini yükseltmek amacıyla tasarımda özellikle yeşil renk tonu tercih edilmiş.

 

Halaman Matbaacılık Ofisi’nde, yönetim kurulu toplantı odası dairesel formda, departmanlar ise farklı formlarda birbiri içerisine yerleşecek şekilde ele alınmış. Bu bağlamda, tavanlara ve mobilyalara da bu farklı formlar yansıtılarak mekanın kendi içerisindeki üç boyut etkisi daha da vurgulanmış. Ayrıca mekan içerisinde gün ışığının oluşturduğu iki sirkülasyon aksına paralel yerleşen departmanlar arasında  toplantı odası, eğitim-seminer odası, kafe ve dinlenme alanı  yerleştirilerek, ofis alanları ile bu alanlar arasında doğrudan bir ilişki kurgulanmış. Ortak alanlarda kullanılan ve markanın çalışma kültürünü yansıtan renk farklılıklarıyla departmanlar arasında çeşitlilik oluşturulurken, çalışma ekibini yoğun iş temposu içerisinde dinamik tutacak eğlenceli renkler, sıcak malzemeler ve iç peyzaj ile kurumun güncel marka kimliği, yalın bir tasarımla hem mekanla hem de kullanıcılarla buluşturulmuş.

Yönetici odalarında mermer, doğal ahşap ve metal gibi malzemeler ile daha yalın bir çizgi yakalayan EDDA Mimarlık, her yöneticinin kendi odası ile birlikte dinlenme odalarını da ayrıca planlamış.

Tüm ofis duvarları için tasarlanan panolarda ve bölücü camlarda kullanılmak üzere, birbiri içerisinde akan grafik çalışmalar kurgulanarak, kullanıcılara renkli, enerjisi yüksek bir iç mekan deneyimi yaşatmak hedeflenmiş. Çalışma ekibinin motivasyonunu arttırmak amacıyla yemekhane bölümündeki aydınlatmalar, oturma grupları ve zemin kaplamalarında yenilikçi bir yaklaşım sergilenerek,  birbirinden farklı sosyal alanlar oluşturulmuş.

Halaman Matbaacılık Ofisi’ndeki lineer sarkıt aydınlatmalar ve yemekhane aydınlatmaları da EDDA Mimarlık tarafından tasarlamış.

 

 

blankEda Tahmaz Hakkında:

1991 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü’nden  mezun olan Eda Tahmaz, eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nde tamamladı. 1991-1995 yılları arasında birçok restorasyon projesi ve uygulama çalışmasında yer alarak, 1997 yılında Illinois Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’ne girdi ve Chicago’da bulunan Bilim ve Endüstri Müzesi’nde tasarımcı olarak görev aldı. 1999-2008 yılları arasında TE Architects’te kurucu ortak olarak çalışma hayatına devam eden Tahmaz, 2008 yılından beri kurucusu olduğu EDDA Mimarlık bünyesinde baş tasarımcı olarak görev alıyor.

 

 

 

İlgili Diğer Haberler

Yorum Yap

Bu web sitesi, deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul et Daha fazla oku